Kontakt Artikler Kategorier Gratis RSS

Parfume opløsningsmiddelekstraktion

Sundhed og velvære Personlig pleje
Parfume opløsningsmiddelekstraktion

Forskere har forsøgt at bruge opløsningsmidler til at udtrække duftende olier så langt tilbage som til det 18. århundrede, men deres forsøg endte ofte ret så eksplosivt. Først da der skete fremskridt inden for organisk kemi, og bragte opdagelsen af benzen og hexan med sig, at ’solventekstraktion’ blev muligt. Fordelen ved disse to opløsningsmidler er deres evne til at opløse de duftende olier, mens de på samme tid er let at afdampe, altså adskille fra olierne igen. Fordelen solventekstraktion er, at olierne bevarer næsten 100% af deres sande duft, hvilket ikke altid er tilfældet med dampdestillation, og da metoden virkelig blev veludviklet, betød det, at store mængder af materiale kan behandles på én gang.

Det udstyr, der anvendes til opløsningsmiddelekstraktion er normalt lavet af rustfrit stål og kan indeholde 3.000-4.000 liter. Råmaterialet der behandles, bliver fordelt på mange bakker, der har masser af huller i overfladen. Hullerne tillader opløsningsmidlet at passere gennem materialet. Fordelen ved bakkerne er, at de forhindrer materiale komprimering og tillader store mængder af materiale inde i beholderen. Opløsningsmidlet blandes derefter med råmaterialet; omfanget af tid, som opløsningsmidlet være i kontakt med råmaterialet, afhænger af hvilket materiale, som man har med at gøre.
Olierne blander sig med opløsningsmidlet og det resterende råmateriale kasseres efter ekstraktionen. Den resulterende blanding dekanteres for at fjerne fugt og gennemgår ofte en delvis destillation under reduceret tryk og efterlader en tyk, voksagtig pasta, som skal behandles for at fjerne de værdifulde olier. Navnet på denne pasta vil variere afhængig af typen af det behandlede materiale.

Hvis et tørt materiale, såsom træ, er blevet behandlet, så kaldes resulterende pasta for resinoid henviser, hvis materialet var friske (såsom en blomst) pastaen er kendt som en ’beton’. ’Betonerne’ skal underkastes yderligere behandling for at fjerne deres kostbare olier, da de indeholder voks, som er uopløselige i alkohol. Afhængigt af det materiale, som er blevet behandlet, afkøles blandingen til mellem minus 10 og minus 15 grader Celsius, så det bliver fast. Betonen gennemgår derefter gentagne 'vask' med alkohol, hvorigennem de duftende olier trækkes ud af voksen og blandes med alkoholen bagefter. Voksen efterlader en blanding af alkohol og olie, som opvarmes ved reduceret tryk for at sikre, at olien ikke er beskadiget, at alkoholen fordamper. Herefter står man med et stof, der kaldes for en ’absolut’. Absolutter er generelt meget fyldige og sensuelle i deres duftudtryk.