Kontakt Artikler Kategorier Gratis RSS

Økologi fra børnetøj og hårfrave til økologisk kød

Sundhed og velvære Personlig pleje
Økologi fra børnetøj og hårfrave til økologisk kød

Økologi er ikke kun noget, som har med mad at gøre. Ordet økologi bliver brugt i markedsføringen af en stor mængde produkter af meget varieret karakter. I mange tilfælde er økologiske varer et rigtig godt alternativ til såkaldte almindelige varer, men du skal være opmærksom på, hvornår det er en god ide at betale lidt ekstra for en helt eller delvist økologisk vare, og hvornår der kan være tale om salgstricks og penge ud af vinduet.

Vi kender allesammen afdelingen med økologiske varer i supermarkedet, og vi kender det danske, røde Ø og det blågrønne EU-økologimærke. Når vi køber økologisk kød, så køber vi kød fra dyr, der har et anderledes og bedre liv end almindelige dyr. Motivationen for at købe økologisk kød skal både være, at du gør noget godt for dig selv, samt at du støtter landbrug, som giver dyrene en sundere og bedre hverdag. Eksempelvis har dyrene meget bedre plads i staldene, de skal have mulighed for motion hver dag og de skal have naturligt lys i staldene. Desuden får dyrene i de økologiske landbrug meget mindre antibiotika end i ordinære landbrug. Disse ting er blandt andet med til at gøre det økologiske kød lidt dyrere end almindeligt kød. Alligevel er der penge at spare, når du køber ind. Eksempelvis kan du købe dit økologiske oksekød i netto eller fakta. Disse supermarkeder har deres eget mærke, som er en del billigere end eksempelvis Anglamark. Nettos pris for 400g oksekød er 30-40 kr afhængig af fedtprocenten. Køber du Anglamark oksekød i Føtex, så koster 350g 40-45 kr. Oksekød er langt det mest tilgængelige i den økologiske ‘kød-kategori’. Du skal lede lidt mere efter svinekød i discountsupermarkederne, men priserne rimelige. Det er lidt sværere at få fingrene i billigt økologisk kyllingekød. Her må du bruge samme teknik, som når du går på udsalg efter billigt tøj. Eksempelvis har Rema1000 en gang imellem en hel økologisk kylling på tilbud til 50 kr fordi sidste salgsdato nærmer sig - den samme kylling koster 150 kr i Bilka eller Føtex!

Der er flere fødevarer, som koster stor set det samme i en økologisk udgave. Det gælder for eksempelvis Levevis havregryn, ½ l fløde, mælk (i forhold til Arla almindelig mælk) og grovboller (Rema1000).

Som sagt løber man ofte andre former dagligvarer end mad, der er beskrevet som økologiske eller delvist økologiske. Man har sjældent mulighed for at tjekke, om der er hold i påstanden om, at man har med et økologisk produkt at gøre. Eksempelvis kan man ret billigt købe økologisk tøj og børnetøj i HM, som er mærket med ‘organic cotton’. Her må man sætte sin lid til forhandleren. I andre tilfælde er det lidt lettere at finde frem til sandheden. Vi giver to eksempler. Hvis du gerne vil farve dit hår men har allergi, så søger du måske efter økologisk hårfarve, fordi du tænker, at så må du da være på den sikre side. Et af resultaterne som kommer frem ved en sådan søgning er hårfarven Tints of Nature. Denne hårfarve er fri for flere salgs ubehagelig kemi, og til sidst bemærker producenten, at der er det lavest mulige indhold af PPD (paraphenylediamine). Problemet er bare, at dette kemikalie (PPD) er ekstremt allergifremkaldende, så det har ingen betydning for en allergiker, om koncentrationen er lav - og hvis du ikke allerede er allergiker, så er der stor risiko for, at du bliver det, hvis du jævnligt udsætter din krop for PPD. Der findes desværre ikke nogen 100% økologisk frisør, men mange frisører går heldigvis meget op i at finde gode hårfarver til dig, og frisøren kan give dig en god rådgivning, hvis du ikke vil kaste dig ud i projektet selv.

Det kan også være, at du er løbet tør for sæbe - håndsæbe, bodyshampoo eller andet. Du ser en sæbe hvor der, på mærkaten, står økologisk aloe vera. Det er også fint. Problemet her er bare, at indholdet af økologiske ingredienser sandsynligvis er helt nede på omkring 10%. Resten af sæben kan sagtens være fyldt med parfume eller andre allergifremkaldende eller miljøbelastende stoffer.

Det bedste råd når du køber kropspleje, er at se efter den grønne svane (Nordisk miljømærkning) og den blå astma- og allergi-cirkel. Varer mærkede med disse to symboler kan godt være lidt dyrere end almindelige produkter. Her er det gode råd igen at besøge discountsupermarkederne. Rema1000 har en række produkter i deres ‘eget navn’ (altså ‘Rema1000’ på samme måde som Kvickly og Brugsen har ‘Coop-mærkede’ varer) Mange af disse produkter er gode, billige og svanemærkede.

Hvis du vil vide mere om økologiske fødevarer, så er Fødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening gode steder at starte.