Kontakt Artikler Kategorier Gratis RSS

Sådan vælger du den bedste proteinbar og/eller proteinpulver

Sport Tilbehør
Sådan vælger du den bedste proteinbar og/eller proteinpulver

Hvad er protein? Protein er vigtigt for næsten alt ved din krop. Opbyggelse og vedligholdelse af muskler, knogler, hud, immunsystem og meget andet. Proetin består af aminosyrer, og der findes 20 af slagsen. De 10 af dem er nødvendige - essentielle - for din krop. Resten kan din krop danne selv. Hvad med protein i mad? Kilder til protein i almindelig mad er grønne grønsager, kød og fisk, æg, ost, nødder og meget andet.

Når man træner, hvadenten det er konditionstræning eller styrketræning, så vælger mange at spise tilskud af protein i form af proteinbarer eller proteinpulver. Her følger et par ting, som du bør vide, før du køber din protein, således at du kan få fingrene i de bedste produkt til den bedste pris.

For at en bar kan kaldes for en proteinbar, skal den indeholde minimum 15 g protein.
Kulhydratindholdet kan variere, så hvis du gerne vil tabe dig, skal du helst undgå barer med alt for højt indhold af kuhydrat. Med et lavere indhold af kulhydrat undgår du også pludselige stigninger i blodsukkeren og store insulinudslag. Energibarer er i sagens natur i den anden ende af spektret og indeholder store mængder kulhydrat.

Vær påmærksom på proteinkilden
De bedste proetinbarer og proteinpulver har, som den første ting på deres ingrediensliste, anført en proteinblanding af ordentlig kvalitet. Vælg et proteinprodukt, der bruger en høj kvalitet af protein såsom hydrolyseret valle eller kasein. Valleprotein (whey protein) anses for at være den bedste kvalitet af protein og udgør ca. 20 % af den protein, som man finder i komælk. De resterende 80 % er kasein. Valleprotein opløses nemt og hurtigt i kroppen, hvor kasein opløses langsommere og der frigives, over en periode, en strøm af aminosyrer. Ofte tager man de to former for protein i en kombination.Valle- eller sojakoncentrater er fint nok, men de bruges ofte som fyldstoffer, og de bør ikke stå for højt på ingredienslisten.

Gelatine (eller collagen) er ofte tilsat proteinbarer til at forbedre teksturen. Det er en anden type protein, og det bidrager til det samlede antal gram protein i baren. Heller ikke gelatine bør stå for højt på ingredienslisten.

Vær opmærksom på kulhydraterne
Bare fordi en bar har et højt proteinindhold, betyder det ikke, at den har et lavt indhold i kulhydrater.
For det første skal du undgå proteinbarer, som lister raffineret sukker såsom saccharose, majssirup, fructose corn syrup og chokolade som den første eller anden ingrediens. Man kan sidestille dem med almindelige slikbarer, hvis indholdet af disse er for højt.
Imidlertid kan de forårsage oppustethed og mavegener hos nogen mennesker, da de ikke kan optages fuldstændigt i tarmen.

Vær opmærksom på fedt
Lige siden producenterne blev presset til at fjerne transfedtsyrer fra deres produkter, har de erstattet dem med palmeolie og palmekerneolie.
Selvom ikke alle mættede fedt er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme så er palmeolie alligevel et fedtstof, som du skal være opmærksom på.. Vær forsigtig med ikke at indtage for meget af det. Mange proteinbarer af god kvalitet indeholder gode fedtstoffer.

Forhandlere
Siden valleprotein og kasein er udvundet af komælk, så er det en god ide at tjekke, at proteinet er produceret i Danmark. På alun.dk kan man læse at kvaliteten af mælk generelt er bedre i EU og New Zealand. Det anbefales at holde sig fra amerikansk produceret proteinpulver, da USA har andre og ofte lavere standarder for landbrugsdrift og dyrevelfærd. Den danske forhandler bodylab.dk lover, at deres proteinprodukter er fremstillet i Danmark af danske produkter. De har også ofte gode tilbud og dermed billigt proteinpulver af valleprotein og fra andre proteinkilder. De har også billige proteinbars og et stort udvalg af begge dele.