Kontakt Artikler Kategorier Gratis RSS

Lånemuligheder: Hvad du bør have med i overvejelserne når du vil låne penge

Økonomi Lån
Lånemuligheder: Hvad du bør have med i overvejelserne når du vil låne penge

Sammenlign og find overskuelighed

Det er nødvendigt for hovedparten af danskerne at låne penge på et tidspunkt gennem deres liv. Det er typisk til at realisere en boligdrøm, bildrøm, feriedrøm eller noget af tilsvarende økonomisk størrelse, da det er umuligt på egen hånd at gøre drømmen realiserbar.

Ovenstående er de primære årsager til at skulle låne penge, mens dog også andre stadier af livet byder op til at låne. Tag bare livet som studerende, hvor du lever på en SU og et mindre fritidsjob. SU-lånet gør gavn for talrige studerende, hvor dog også faren er at de gunstige låneforhold gør SU-lånet til en sovepude. Et kandidatstudie tager således sammenlagt mindst 5 år, hvorfor et mindre lån hver måned skaber en stor gæld.

Uanset hvordan du vælger at låne, er det essentielt at tage beslutningen på et oplyst grundlag, hvor du gerne har så mange parameter med som muligt i regnestykket.

Skab overskuelighed

Det er vigtigt før du låner, at du sætter dig ind i diverse centrale økonomiske begreber, såsom bl.a. ÅOP, rentes regning og debitorrente. Men en almen viden og forståelse vil du bedre kunne overskue et låns indhold og hurtigere gennemskue, hvorvidt det er attraktivt eller ej.

Et lånetilbud er også en kompliceret størrelse, da udlåneren løber en økonomisk risiko ved at udlåne til dig. Dine privatøkonomiske forhold afgør så, hvor stor en risiko det drejer sig om. Uanset om det er et kviklån eller et almindeligt banklån følger der en masse dokumenter med, hvilket fjerner simpliciteten i lånetilbuddet og gør at du skal sætte dig ind i adskillige elementer.

Få flere lånetilbud

Husk altid at få flere lånetilbud, før du accepterer ét af disse. Vejen til billige lån går gennem sammenligning, så når du har udvalgt de låneudbydere, som opfylder dine krav, skal du indhente lånetilbud fra dem alle. Herefter kan du hjemme i trygge rammer nærlæse tilbuddene og evt. få sparring gennem dit netværk, før du underskriver aftalen.

Du skal huske, at det er fuldstændig uforpligtende at ansøge om lån, da en ansøgning blot skal sidestilles med en almindelig forespørgsel på en ydelse. En låneaftale er først bindende, når du har underskrevet denne og den er udlånerens varetægt.

Et andet godt råd er at holde øje med finansmarkedet via troværdige medier, som samtidig formår at formidle komplicerede økonomiske nyheder i et forståeligt sprog. Et eksempel er DR.dk.

Via DR kan du løbende holde øje med, hvordan Nationalbanken tilpasser renteniveauet og det øvrige finansielle marked følger. Samtidig har bl.a. også TV2 ofte besøg af eksperter, som evner at forklare økonomiske udviklinger i et letforståeligt sprog, hvormed du som almen forbruger kan tage de bedste beslutninger herudfra.