Kontakt Artikler Kategorier Gratis RSS

Poseløse Miele, Nilfisk, Electrolux og Dyson støvsugere

Elektronik Hårde hvidevarer
Poseløse Miele, Nilfisk, Electrolux og Dyson støvsugere

Når du drikker sodavand gennem et sugerør, anvender du den simpleste af alle sugeteknikker. Når du suger sodavand op, indtræffer et trykfald mellem bunden og toppen af sugerøret. Med større væsketryk i bunden end i toppen, bliver sodavanden skubbet op i din mund.
Det er den samme grundlæggende mekanisme, der er på færde i en støvsuger, selvom udførelsen er en smule mere kompliceret. Det er underordnet om det er en Miele støvsuger eller en støvsuger af mærket Nilfisk. Princippet er det samme. Det er det generelt også i poseløse støvsugere som f.eks. Dyson.

I denne artikel vil vi kigge ind i en støvsuger for at finde ud af, hvordan den sætter sugning til at arbejde, når den skal rengøre dit hus. Som vi skal se, så er designet af en standard støvsuger overordentlig enkelt, men det bygger på et væld af fysiske principper for at rense effektivt.
Det kan ligne en kompliceret maskine, men den konventionelle støvsuger består faktisk af kun seks essentielle komponenter:

•    En indløbsport, som kan omfatte en bred vifte af rengøringstilbehør
•    En udstødningsport
•    En elektromotor
•    En ventilator
•    En porøs pose
•    Et hus, der indeholder alle de andre komponenter

Når du sætter støvsugerledningen i din støvsuger f.eks. elektrolux og tænder støvsugeren for at teste, sker følgende:
Den elektriske strøm driver motoren. Motoren er fastgjort til blæseren, som har vinklede vinger (som en flyvemaskine propel).
Som ventilatorbladene drejer, tvinges luft fremad mod udstødningsporten. Når luftpartikler drives frem, stiger tætheden af partikler (og dermed lufttrykket) foran ventilatoren og falder ligeledes bag ventilatoren. Dette trykfald bag blæseren er ligesom trykfaldet i sugerøret, når du drikker din sodavand. Trykket  i området bag ventilatoren bliver lavere end trykket uden for støvsugeren (det omgivende lufttryk). Dette skaber sugning – et delvist vakuum inde i støvsugeren. Den omgivende luft strømmer ind i støvsugeren gennem indsugningsåbningen, fordi lufttrykket inde i støvsugeren er lavere end trykket udenfor. Så længe ventilatoren kører, og så længe der er passage gennem støvsugeren, vil en konstant strøm af luft blive ført gennem indsugningsåbningen og ud gennem udstødningsporten. Men hvordan kan en flydende strøm af luft indsamle snavs og skidt fra dit tæppe? Hovedprincippet er friktion.