Kontakt Artikler Kategorier Gratis RSS

Sådan håndterer du en rød numse og får fat i de billigste og bedste bleer

Børn Baby
Sådan håndterer du en rød numse og får fat i de billigste og bedste bleer

Næsten alle forældre vil stå overfor en rød numse i deres barns første leveår. Der er forskellige grader af ’ble-udslet’. Det kan være alt fra et par røde knopper til rød, irriteret hud, der minder lidt om en hudafskrabning eller et mindre brandsår.

Huden kan blive irriteret af flere årsager. Når baby tisser og har afføring i bleen på samme tid, så vil urinen blande sig med bakterier i afføringen og danne ammoniak, og det er meget hårdt ved huden. Derfor er der større sandsynlighed for at et barn, som ofte har afføring eller so har tendens til diarre, vil få rød numse. Hvis baby har sart hud, så tager det ikke lang tid før huden bliver irriteret.

Huden kan også være overfølsom overfor rester af kemi i bleen eller i nogle af de produkter, som bruges på hans numse. Det er altid en god ide at vælge astma- og allergimærkede babyprodukter, så man er sikker på man køber de mildest mulige produkter.
Hudens rødme kan også skyldes en infektion. Bleen er et varmt og fugtigt sted, og det er lige sådanne omgivelser, som bakterier stortrives i. Infektionen kan være en bakterie- eller en svampeinfektion.

Hvis man som mor ammer sit barn og samtidig tager antibiotika, så vil noget af medicinen bliver overført til baby via modermælken. Antibiotika kan også dræbe nogle af de gode bakterier i babys krop. Disse gode bakterier er med til at holde eksempelvis infektioner væk. Antibiotikaen vil på denne måde have en modsat og uønsket effekt på babys hud.

Ofte er det ikke nødvendigt at søge læge, når baby får en rød numse. Hvis rødmen ikke vil forsvinde eller bliver værre, så kan det eventuelt være nødvendigt med en recept fra lægen.

Der er mange ting, som man selv kan gøre, for at afhjælpe irriteret og rød hud på numsen.
Skift bleen ofte – også selvom den måske ikke virker ret våd. Når du renser huden ved bleskift, så undlad at bruge produkter til at rense med. Brug højest en meget mild babysæbe. Dub så vidt muligt i stedet for at tørre og skrubbe. Undlad også at bruge pudder til numsen, da det kan have en slibende effekt. Brug babyzinksalve i stedet. Tjek eventuelt babys ble om natten, så du opdager, hvis baby har haft afføring mens han sover. Stram ikke bleen for meget, men sørg i stedet for at der er lidt luft, så huden kan ånde.

Når baby har fået ren ble, så kan du lade ham lege i et par minutter uden bleen inden du giver ham den på igen. På den måde sikrer du dig, at numsen er helt tør.
Når baby begynder at få rigtig mad, så vil hans afføring ændre sig. Det kan også være hårdt ved huden og gøre huden irriteret. Hvis du har mistanke om at huden er specielt følsom overfor en bestemt madvare, så giv baby én slags mad af gangen, så du kan udelukke efterhånden og finde frem til den madvare, som giver udslet i bleen.

Husk at lade dit barns vuggestue eller børnehave vide, at dit barn har sart hud, så de kan holde ekstra godt øje med bleen.
Al den snak om at du skal skifte babys ble ofte, kan godt give grå hår i hovedet – for bleer er dyre. I hvert faldt hvis du køber de kendte mærker som Pampers eller Libero. Disse mærker kan let koste omkring 150 kroner for en pakke med 50-60 bleer. Det er en stor udgift, når du skal bruge 2-4 pakker om måneden. Hvis baby ofte har diarre, og du dermed ofte skal bruge 8-10 bleer om dagen, så skal bleerne næsten have en post for sig selv på budgettet! Men fortvivl ikke. Der er mange der køber Pambers pga. den gode pasform. Og ja, Pampers sidder rigtig godt på baby – her på redaktionen har vi selv afprøvet på vores børn. Heldigvis har vi fundet ud af, at Rema1000 har et blemærke, som har samme pasform, men som kun koster en tredjedel; 50-55 kroner. Vi er ikke de eneste, der synes, at Rema-bleerne er gode. Søndagsavisen laver ofte tests af dagligvareprodukter, og de har også testet Remas bleer sammen med både Libero og Pampers – og sørme om ikke Rema vandt! Remas bleer er mest tætte og bedst til at holde babys hud tør. Så til alle småbørnsforældre: skynd jer i Rema! Hvis det ikke lige er gode bleer, som du står og mangler, så besøg eventuelt Babybix.dk. Her kan du finde spændende kvalitetsprodukter til de små og til en god pris. Eksempelvis Disney sutter og sutteflasker fra NUK.